فهرست مطالب

مجله پایش
سال بیست و دوم شماره 5 (پیاپی 111، مهر و آبان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/07/09
  • تعداد عناوین: 11
|
  • پیمانه نقدی دورباطی، شاداب شاه علی*، فضل الله احمدی صفحات 509-521
    مقدمه

    زنان با ناتوانی جسمی حرکتی در دریافت خدمات ارتقای سلامت جنسی با نیازهای برآورده نشده زیادی مواجه هستند . ناتوانی جسمی حرکتی این زنان ممکن است در بروندادهای مراقبتی از آنها تاثیر بگذارد. این مطالعه با هدف شناسایی نحوه ارایه خدمات ارتقای سلامت جنسی و مراقبت های بالینی به زنان با ناتوانی جسمی حرکتی انجام شد.

    مواد و روش کار

    این مرور دامنه ای  با رویکرد 5 مرحله ای  Arksey و O’Malley طراحی و اجرا گردید. 11 پایگاه داده PubMed, Scopus, Web of science, Science Direct, G-I-N, NICE, AHRQ, WHO, UNFPA  Sid, Magiran, برای بررسی مقالات و راهنماهای بالینی انگلیسی و فارسی مطابق با معیارهای ورود مطالعه از سال 2006 تا 2022 جستجو شدند.

    یافته ها

    از 23 مقاله و راهنمای بالینی، 5 راهنمای بالینی مرتبط با ارایه خدمات سلامت جنسی به زنان با ناتوانی شناسایی و بررسی شدند. با رویکرد یکپارچه سازی خدمات سلامت جنسی و با استفاده از  سنتزنقلی به روش پوپای و همکاران ، 4 مضمون اصلی برای ارایه خدمات ، شناسایی و طبقه بندی شدند: 1) خدمات تنظیم خانواده با توجه به شدت ناتوانی و پیشگیری از بارداری ناخواسته 2) تشخیص و درمان عفونتهای تناسلی و بیماریهای منتقله از راه جنسی و ایدز 3) پیشگیری و تشخیص به موقع خشونت مبتنی بر جنسیت 4) مشاوره در زمینه مشکلات جنسی

    نتیجه گیری

    در راهنماهای بالینی منتخب مطالعه، خدمات سلامت جنسی به زنان با ناتوانی متناسب با نیازهای آنها در قالب بسته های خدمتی مشاوره ای و پیشگیری و درمانی ارایه شد. اما نحوه ارایه خدمات با کیفیت مورد توجه قرار نگرفته بود. لذا، به دلیل اهمیت شیوه برخورد بالینی در مشاوره های جنسی زنان با ناتوانی جسمی حرکتی ، نیاز به یکپارچه سازی  راهنماهای بالینی موجود در دنیا در زمینه ارایه خدمات سلامت جنسی به آنها، توسعه مدل های مشاوره ای ارتقای سلامت جنسی  و ارزیابی اثربخشی آن ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: زنان، ناتوانی جسمی حرکتی، سلامت جنسی، راهنمای بالینی
  • رامین مظفری کرمانی*، ژیلا صدیقی، محمود طاووسی، راحله رستمی صفحات 523-533
    مقدمه

    با پیشرفت در مراقبت های پزشکی در حیطه نوزادان و زنان و زایمان، میزان مرگ کودکان بسیار کم وزن بدو تولد، کاهش یافته اما تاخیر تکامل عصبی، به ویژه در نوزادان بسیار نارس، افزایش یافته است. این مطالعه به هدف تعیین میزان تکامل عصبی این کودکان انجام شد.

    مواد و روش کار

    نوع مطالعه مقطعی بوده و نمونه گیری بصورت غیرتصادفی آسان انجام شد. در این مطالعه، وضعیت تکامل کودکان 3 تا 5 سال که با وزن کمتر از 1500 گرم یا مدت بارداری مادر کمتر از 32 هفته، در سال 1397 در بیمارستان های شهر تهران  به دنیا آمده و تا زمان مطالعه، زنده بودند، توسط «پرسشنامه سنین و مراحل» در 5 حیطه تکاملی بررسی شد. داده ها توسط وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در اختیار قرار گرفت و با والدین کودکان تماس تلفنی گرفته شد. داده ها توسط نرم افزار SPSS-22 مورد تحلیل قرار گرفته و روش های آماری شامل آزمون های توصیفی و تحلیلی مانند کای اسکویر و t-test بودند.  

    یافته ها

    از تعداد کل متولدین، 220 کودک شرایط ورود به مطالعه را داشتند. 5/7 در صد کودکان دارای حداقل یک اختلال تکاملی بودند. 4/2 درصد  از کودکان در حیطه برقراری ارتباط، 2/4 درصد در حیطه حرکات درشت، 2/4 درصد در حیطه حرکات ظریف، 2/8 درصد در حیطه حل مسیله و 2/8 درصد در حیطه شخصی-اجتماعی دارای تاخیر تکامل عصبی بودند. ارتباط آماری معنی داری بین متغیرهای جنسیت، وزن زمان تولد، طول مدت بارداری و سطح تحصیلات پدر و مادر با اختلالات تکاملی کودکان بدست نیامد. وضعیت بازتوانی کودکان با تاخیر تکاملی، ارتباط آماری معنی داری داشت.

    نتیجه گیری

    با توجه به این نکته که کودکان بسیار کم وزن بدو تولد در معرض خطر بالای اختلالات تکامل عصبی هستند، توصیه می شود که این گروه از کودکان حتما در سنین مختلف، تحت ارزیابی های جسمانی، عصبی و تکاملی قرار گیرند.

    کلیدواژگان: تاخیر تکامل عصبی، کودکان بسیار کم وزن بدو تولد، کودکان 3 تا 5 ساله، پرسشنامه سنین و مراحل (ASQ)
  • میترا جرس*، محسن شمسی، اعظم مسلمی، علی عسکری مصلح آبادی صفحات 535-546
    مقدمه

    آسیب های ناشی از حوادث  یکی از مشکلات دوران کودکی، در سراسر جهان است. مطالعه حاضر با هدف بررسی عوامل مرتبط با باور و عملکرد مادران در پیشگیری از آسیب های ناشی از حوادث در کودکان زیر پنج سال با استفاده از مدل اعتقاد بهداشتی انجام شده است.

    مواد و روش کار

    این مطالعه توصیفی تحلیلی بر روی 201 نفر از مادران دارای فرزند زیر 5 سال که به صورت تصادفی از مراکز بهداشتی درمانی شهر اراک در سال 1401-1400 انتخاب شدند اجرا شد. جمع آوری اطلاعات از طریق پرسشنامه چهار قسمتی متشکل از اطلاعات دموگرافیک، سوالات آگاهی، سازه های مدل اعتقاد بهداشتی و پرسشنامه سوابق آسیب قبلی صورت گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های تی تست، آنوا، کای اسکویر ، همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی انجام شد.

    یافته ها

    میانگین سنی مادران مورد مطالعه 33/84 سال و میانگین سنی کودکان آنها48/23 ماه بود. در این مطالعه آگاهی مادران 40/06 (از 100 نمره) بود. همچنین سازه منافع درک شده و موانع درک شده به ترتیب بیشترین و کمترین نمره را داشتند. ارتباط معنی داری میان تحصیلات با نمره حساسیت درک شده و شدت درک شده وجود داشت. سن کودک، حساسیت و منافع درک شده مجموعا 38% رفتار پیشگیرانه مادران را پیش بینی می کردند.

    نتیجه گیری

    رفتار بهداشتی مادران در پیشگیری از آسیب های دوران کودکی به طور قابل توجهی تحت تاثیر میزان درک مادر از آسیب پذیری کودک و  فواید حاصل از اقدام به موقع و موثر برای کاهش خطرات احتمالی می باشد. پیشنهاد می شود برنامه های آموزشی مبتنی بر مدل اعتقاد بهداشتی با تاکید بر ایجاد حساسیت درک شده و ارتقای منافع درک شده انجام پذیرد.

    کلیدواژگان: الگوی اعتقاد بهداشتی، حوادث، آسیب، پیشگیری، کودک، مادران
  • رسول بیدل نیکو، ناصر مسعودی، محمد جبرائیلی*، بهلول رحیمی، شیلا حسن زاده، فرشاد فقی سلوک صفحات 547-558
    مقدمه

    میزان سوانح جاده ای در ایران بیست برابر میانگین جهانی بوده و در سالهای اخیر، میزان ناتوانی ناشی از حوادث رانندگی در کشور، در مقایسه با کشورهای اروپایی دو برابر شده است. هدف از انجام این مطالعه، ارزیابی ویژگی ها و پیامدهای بیماران بستری ناشی از سوانح ترافیکی براساس داده های سیستم ثبت ترومای ارومیه بود.

    مواد و روش کار

    مطالعه حاضر، یک مطالعه تحلیلی- مقطعی است که بر روی کلیه بیماران ترومایی ناشی از سوانح ترافیکی که از سال 1396 تا 1401 در بیمارستان امام خمینی ارومیه بستری شده بودند، بصورت تمام شماری انجام گرفت. آنالیز داده ها با استفاده از آزمون رگرسیون لجستیک انجام شد.

    یافته ها

    در مجموع 2086 بیمار مورد مطالعه قرار گرفتند که از این تعداد 1966 بهبودیافته و 120 نفر فوتی بودند. میانگین سنی (انحراف معیار) افراد بهبودیافته 34/50 (18/44) و افراد فوتی 34/3 (18/92) بود. نتایج رگرسیون لجستیک نشان داد که بین شانس رخداد مرگ با جنسیت، تحصیلات پایین، تجرد و رعایت نکات ایمنی از جمله، داشتن گواهینامه رانندگی، مشروبات الکلی، مواد مخدر و استفاده از کمربند ایمنی برای رانندگان خودرو و استفاده از کلاه ایمنی برای راکبان موتورسیکلت ارتباط معنادار بود درحالی که، ارتباط بین کیسه هوا و سن رانندگان با  فوت ناشی از تصادفات غیرمعنی دار شد.  

    نتیجه گیری

    اکثر فوتی های ناشی از تصادفات را مردان، افراد مجرد، سطح تحصیلات پایین و رانندگان و راکبان موتورسیکلت که نکات ایمنی را رعایت نمی کنند تشکیل می دهند لذا ضروری است که جهت پیشگیری از رفتارهای پرخطر رانندگان و فرهنگ سازی رعایت نکات ایمنی مداخلات مناسب انجام گیرد تا حوادث جاده ای و صدمات ناشی از آن به حداقل برسد.

    کلیدواژگان: حوادث ترافیکی، سیستم ثبت تروما، عوامل رفتاری، آسیب، مرگ و میر
  • مجید موحدمجد*، مریم فلامرزی، سید محمدعلی موسوی صفحات 559-602
    مقدمه

    مراقبت از سالمند درمنزل می تواند فشار زیادی را به مراقبان وارد آورد. یکی از مهم ترین پیامدها، تعارضات زوجین مراقب است. هدف این مطالعه تعیین وضعیت تعارضات زوجین در بین زوجین مراقب می باشد.

    مواد و روش کار

    مطالعه مقطعی از نوع توصیفی- تحلیلی در بین زنان متاهل مراقب از سالمند شهر لارستان و روستاهای بخش مرکزی  اجرا گردید. حجم نمونه با استفاده از فرمول لین با ضریب خطای 5 درصد 377 نفر در نظر گرفته شد. نمونه گیری به روش گلوله برفی غیر احتمالی بود. داده ها بوسیله پرسشنامه استاندارد تعارض زوجین اشتراوس به صورت مراجعه حضوری درب منازل جمع آوری شد. داده ها در محیط 26 SPSS با استفاده از شاخص گرایش به مرکز میانگین و شاخص پراکندگی انحراف استاندارد و آزمون تی مستقل در سطح معنی داری 0/05 بررسی شد. برای روایی ابزار پژوهش و برازش مدل تجربی با مدل نظری از تحلیل عاملی تاییدی در نرم افزار 24  AMOS استفاده شد.

    یافته ها

    پاسخگویان بین سنین 30 تا 50 سال (67 درصد) بودند، 80 درصد تحصیلات دیپلم و پایین تر  و شغل خانه داری (87 درصد) بود. روایی ابزار سنجش با روش تحلیل عاملی تاییدی و مدل برازش تایید شد. پژوهش حاضر چهار بعد پرخاشگری کلامی، تعارضات روانی، برخوردهای فیزیکی و اجبارهای جنسی را مورد بررسی قرار داد که این ابعاد در مجموع 70 درصد واریانس کل را تبیین کردند. میانگین تعارض زناشویی دراین زنان در سطح پایینی قرار داشت. نتایج نشان داد متغیرهای مذهب و محل زندگی پاسخگو تفاوت معناداری در افزایش ابعاد تعارض زوجین ایجاد کرده، اما متغیر اشتغال پاسخگو و جنسیت سالمند باعث تفاوت معناداری در ابعاد تعارض زوجین نشد.

    نتیجه گیری

    شدت تعارضات زوجین در فرهنگ ها و زمینه های اجتماعی مختلف متفاوت است. افزایش مهارت های زوجین مانند مهارت ارتباطی و حل تعارض و مراقبت گروهی از سالمند  می تواند آثار منفی آن را کاهش دهد.

    کلیدواژگان: سالمند، تعارضات زوجین، تحلیل عاملی تاییدی، لارستان
  • معصومه رستمی معز، جلال عبدی، محمد خیراندیش، مژگان حسینی، زهرا جلالی، ملیحه طاهری* صفحات 603-616
    مقدمه

    کووید 19 تمام جنبه های زندگی افراد را تحت تاثیر قرار می دهد، بررسی تجربه روانشناختی ارایه دهندگان خدمات به مدیریت بهتر اپیدمی کمک می کند. بنابراین، هدف این مطالعه تبیین تجارب ارایه دهندگان خدمات سلامت در مراکز بهداشتی و درمانی در طول همه گیری بیماری کووید 19 با استفاده از روش پدیدارشناختی بود.

    مواد و روش کار

    این مطالعه یک پژوهش کیفی به روش پدیدارشناسانه است. معیارورود به مطالعه پزشکان و مراقبین سلامت ارایه دهنده خدمت به افراد مبتلا یا مشکوک یه ابتلای بیماری کووید 19 بودند و معیار خروج عدم علاقه مصاحبه شوندگان به شرکت در پژوهش بود. روش نمونه گیری مبتنی بر هدف بود و تا اشباع داده ها (30 نفر) ادامه یافت. برای جمع آوری اطلاعات از مصاحبه های عمیق و نیمه ساختاریافته استفاده شد. متوسط زمان مصاحبه ها 60-40 دقیقه بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش کلایزی استفاده شد.

    یافته ها

    تجارب شامل 4 طبقه اصلی،9 طبقه فرعی و 59 زیر طبقه بود. طبقه ها اصلی شامل احساسات منفی، احساسات مثبت، خودکارآمدی و اشکالات سیستم بهداشتی بود. طبقه ها فرعی شامل پاسخهای روانشناختی، نداشتن چشم انداز خوب، قدر نشناسی سیستم، نوع دوستی،کار داوطلبانه، خودکارآمدی اجتماعی، خودکارآمدی فردی، نقض دستور العمل ها، مشکلات مربوط به تامین تجهیزات بود.

    نتیجه گیری

    مطالعه حاضر نشان داد که ارایه دهندگان خدمات سلامت در طول همه گیری کووید-19 شرایط روحی، عاطفی و شغلی نامناسبی را تجربه کردند و در زمینه مراقبت از خود و جمعیت تحت پوشش به پشتیبانی و تجهیزات بیشتری نیاز دارند. از نتایج این پژوهش می توان برای تدوین راهبردهای حمایتی و خدمات رسانی برای ی اپیدمی های نوظهور بهره برد.

    کلیدواژگان: کووید 19، کرونا ویروس، اپیدمی، تجربه، احساسات
  • راضیه بندری، مجیده هروی کریموی*، مهسا تبیانیان، حسین شاهچراغ صفحات 617-625
    مقدمه

    ویروس کرونا به دلیل شرایطی غیر قابل پیش بینی و ناگواری که دارد باعث ایحاد استرس در میان مردم شده و زندگی آنها را مختل کرده است. در همین راستا، مطالعه حاضر به بررسی ویژگی های روان سنجی نسخه فارسی مقیاس کوتاه شده استرس کرونا در ایران پرداخته است.

    مواد و روش کار

    این پژوهش از نوع مطالعات روش شناختی بود که روی 415 شرکت کننده انجام شد. ترجمه پرسشنامه اصلی با استفاده از روش backward forward انجام گردید. روایی محتوایی کیفی پرسشنامه با نظرخواهی از 5 نفر از متخصصان در این زمینه و روایی صوری به روش کیفی از طریق مصاحبه با 10 نفر انجام شد. روایی سازه با گروه های شناخته شده (جنسیت افراد) سنجیده شد. شایان ذکر است روایی همگرا مقیاس کوتاه شده استرس کرونا به وسیله (سنجش همبستگی بین نسخه فارسی مقیاس کوتاه شده استرس کرونا و نسخه فارسی 36 گویه ای مقیاس استرس کرونا) انجام شد. پایایی ابزار با تحلیل همسانی درونی صورت گرفت.

    یافته ها

    در مجموع 415 نفر در این مطالعه شرکت کردند. میانگین و انحراف معیار سنی بیماران 12/24±35/55 سال بود. نتایج تحلیل مقایسه گروه های شناخته شده نشان داد که میانگین نمره کل مقیاس کوتاه شده استرس کرونا در گروه زنان به طور معنی دار بیشتر از مردان است. همچنین نتایج تحلیل روایی همگرا بیانگر همبستگی معنی دار است.

    بحث و نتیجه گیری

    یافته های پژوهش، نشان دهنده روایی و پایایی مناسب نسخه فارسی مقیاس کوتاه شده استرس کرونا است؛ به طوری که قابلیت به کارگیری در موقعیت های مختلف از جمله محیط های بالینی و تحقیقاتی را دارد. پیشنهاد می گردد در مطالعات آینده روایی سازه پرسشنامه با استفاده از تحلیل عاملی (اکتشافی و تاییدی) در نمونه بیشتری مورد بررسی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: پاندمی کووید-19، استرس، سلامت روان، روانسنجی، روایی، پایایی
  • محسن برزگری اردکانی*، ابوالفضل کزازی، جهانیار بامداد صوفی، سید حبیب الله طباطباییان صفحات 627-637
    مقدمه

    با توجه به رشد بالای صنعت شیرینی و شکلات و نقش آن در سلامت، در صورت عدم توجه به نوآوری، سلامت، ایمنی و بهداشت مواد غذایی جامعه مورد تهدید جدی قرار خواهد گرفت. بنابراین پژوهش حاضر با هدف ارایه الگوی شناختی مولفه های نوآوری در محصولات شیرینی و شکلات انجام گرفت.

    مواد و روش کار

    این مطالعه با ترکیب دو رویکرد سیستم های نرم و نگاشت شناختی فازی و در هفت مرحله در سال 1398 انجام گرفت. مراحل انجام پژوهش شامل کشف موقعیت مسیله ساز در چهار جناح فکری، درک موقعیت مسیله ساز و ارایه تصویر غنی شده از موقعیت، تحلیل کتوو و استخراج تعاریف ریشه ای از موقعیت مسیله ساز و عناصر کلیدی، شناسایی مولفه های موثر بر نوآوری و استخراج و  ارایه مدل مفهومی با استفاده از نگاشت شناختی و در نهایت مقایسه مدل مفهومی با دنیای واقعی و ارایه پیشنهادات و انجام اقدامات مرتبط بودند.

    یافته ها

    مدل به دست آمده در این پژوهش، ابعاد و مفاهیم درگیر در نوآوری صنایع غذایی را نشان داده و ابزار مناسب جهت ارزیابی سیاست های مختلف به منظور حل مسیله پژوهش می باشد. یافته های حاصل از مطالعه نشان داد که این بنگاه ها نتوانسته اند سهم قابل توجهی در نوآوری محصول و نیز فرآیند در کل زنجیره ارزش و ایجاد ارزش افزوده در حوزه سلامت داشته باشند و از کمبودهای شدیدی در رنج هستند که مهمترین آن ها: عدم مهارت در کشف فرصت ها و خلق روش های جدید برای بهره برداری در کانون فرآیند نوآوری، عدم توانایی سازمان غذا و دارو و استاندارد در انجام روشی بهتر برای ایجاد انگیزه در تولید محصولات فراسودمند و سلامت محور و کنترل و نظارت مواد اولیه سالم و فرمولاسیون آن برای ایجاد مزیت رقابتی، عدم وجود همبستگی زیاد میان عملکرد بنگاه در بازار و توسعه محصولات با تعامل بیشتر با مشتریان از نظر طراحی، سفارشی سازی و کیفیت و ایمنی و بهداشت مواد غذایی می باشد. لذا بکارگیری مواد اولیه سلامت محور و ارگانیک، توجه به رژیم غذایی مناسب، تولید محصولات فراسودمند، استفاده از بسته بندیهای سلامت محور، فناوریهای جدید در جهت تولید محصولات سلامت محور، متخصصین تغذیه و سلامت در توسعه محصول جدید و حمایت دولت از تولیدکنندگان محصولات سلامت محور از مولفه های اصلی موفقیت نوآوری در صنعت غذایی هستند.

    نتیجه گیری

    مدل ارایه شده نشان می دهد که ذینفعان در زنجیره ارزش حوزه شیرینی و شکلات ضمن کسب مهارت های لازم و توانمندسازی در حوزه سلامت می توانند با ایجاد و محوریت مراکز نوآوری سلامت فعالیت های خود را در یک زیست بوم نوآوری سلامت رشد و توسعه دهند. لذا در راستای اهداف این پژوهش، تاسیس مراکز نوآوری سلامت در حوزه شیرینی و شکلات جهت هم افزایی زنجیره ارزش با حمایت سازمان غذا و دارو ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: نوآوری، صنایع غذایی، سلامت محور، بهداشت و ایمنی مواد غذایی، نگاشت شناختی فازی
  • سمیرا وظیفه، نسرین جعفری ورجوشانی، سودابه مهدی زاده*، فرزانه احمدی صفحات 639-648
    مقدمه

    سواد سلامت، ظرفیت افراد برای کسب، پردازش و درک اطلاعات و خدمات بهداشتی پایه مورد نیاز برای تصمیم گیری های سلامت است. با توجه به اهمیت سواد سلامت به ویژه در افراد دارای بیماری های زمینه ای و مزمن، این پژوهش با هدف تعیین سواد سلامت در مبتلایان به پرفشاری خون و عوامل مرتبط با آن انجام شد.

    مواد  و روش کار

    این پژوهش یک مطالعه توصیفی مقطعی بود که در سال 1401 با مشارکت 277نفر از افراد 65-18 ساله مبتلا به بیماری پرفشاری خون تحت پوشش مراکز جامع و پایگاه های سلامت شهری شهر زنجان انجام شد. روش نمونه گیری به صورت خوشه ای دو مرحله ای با نمونه گیری تصادفی نظام مند در هر خوشه بود. جهت جمع آوری داده ها از فرم اطلاعات دموگرافیک و  پرسشنامه سنجش سواد سلامت بزرگسالان (HELIA) استفاده گردید. داده های جمع آوری شده با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی (ضریب همبستگی اسپیرمن، من- ویتنی، کروس کالوالیس) در نرم افزار آماری SPSS تحلیل شد.

    یافته ها

    میانگین سنی شرکت کنندگان در مطالعه (6/75) 55/23 بود. 59/6 درصد از افراد شرکت کننده در مطالعه زن و 94/4 درصد از آن ها متاهل و اکثر آنها خانه دار و 42/6 درصد تحصیلات کمتر از دیپلم داشتند. 49/5 درصد از افراد شرکت کننده در مطالعه دارای سواد سلامت ناکافی و نه چندان کافی بودند. بین میانگین نمره کل سواد سلامت افراد دارای تحصیلات و افراد بی سواد اختلاف آماری معنی دار وجود داشت. همچنین اختلاف آماری معنی دار بین میانگین نمره کل سواد سلامت بین افرادی که دارای درآمدکافی بودند با افرادی که درآمد ناکافی داشتند، وجود داشت. افرادی که به طور مرتب تحت نظر پزشک بودند، دارای سواد سلامت بالاتری بودند.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به وضعیت نامطلوب سواد سلامت در مبتلایان به پرفشاری خون، نتایج مطالعه حاضر ضرورت توجه بیشتر از سوی سیاست گذاران، مدیران و برنامه ریزان بهداشتی را برای بررسی، برنامه ریزی و اجرای راهکارهای مناسب به منظور افزایش سواد سلامت در مبتلایان به پرفشاری خون به ویژه در افراد بی سواد و افراد با وضعیت اقتصادی ناکافی را مطرح می نماید. همچنین به منظور پیگیری ویزیت های پزشکی و بهداشتی توسط مبتلایان به پرفشاری خون، توجه به ارتقای سلامت آنان ضروری است.

    کلیدواژگان: سواد سلامت، پرفشاری خون، عوامل مرتبط
  • فرحناز عزتی*، فاطمه دارابی صفحات 649-651

    سردبیر محترم: نظام ارایه خدمات، طیف وسیعی از خدمات سلامت از مراقبت های بهداشتی اولیه تا مراقبت های توانبخشی و تسکینی را شامل می شود. در سال های اخیر، مراقبت های بهداشتی اولیه به عنوان رویکردی برای ارایه مراقبت های هزینه اثربخش یک بار دیگر مورد تاکید قرار گرفته است. یک نظام سلامت مبتنی بر مراقبت های بهداشتی اولیه شامل مجموعه ای اصلی از عناصر ساختاری و عملکردی می باشد که هدف آن دستیابی به پوشش همگانی سلامت و دسترسی به خدمات قابل قبول برای جمعیت با استفاده از افزایش برابری و تکنولوژی های نوین می باشد. هدف این رویکرد، به حداکثر رساندن سطح و توزیع سلامت و رفاه از طریق سه مولفه مراقبت های اولیه و بهداشت عمومی ضروری به عنوان هسته مراقبت های سلامت یکپارچه، سیاستگذاری و اقدام چند بخشی و توانمندسازی افراد و جوامع است...

    کلیدواژگان: خطرسنجی، بیماری های قلبی، نظام مراقبت های بهداشتی اولیه
  • علی اصغر حائری مهریزی*، ژیلا صدیقی صفحات 653-655

    سردبیر محترم: تعیین اندازه نمونه یکی از مراحل مهم در تدوین طرح نامه طرح های پژوهشی /پایان نامه ها است. اندازه نمونه هم بر توان آزمون و هم بر اقتصاد پژوهش تاثیر دارد. در صورتی که اندازه نمونه کمتر از حد نیاز باشد، آزمون های مورد استفاده در پژوهش از توان مناسبی برخوردار نخواهد بود. همچنین اگر اندازه نمونه بیش از حد نیاز باشد باعث هدر رفت منابع پژوهش خواهد شد. در این راستا پیشنهاد می گردد که پژوهشگران در «مطالعه های مداخله ای قبل و بعد با متغیر وابسته کمی»، علاوه بر میانگین و انحراف معیار، «ضریب همبستگی بین داده های قبل و بعد از مداخله» یا «واریانس نمونه های جفت شده یا paired» را نیز گزارش نمایند تا سایر پژوهشگران با استناد به آن، بتوانند اندازه نمونه مطالعه خود را به درستی محاسبه نمایند...

    کلیدواژگان: طراحی مداخله ای، اندازه نمونه، ضریب همبستگی
|
  • Peymaneh Naghdi-Dorabati, Shadab Shahali*, Fazlollah Ahmadi Pages 509-521
    Objective (s)

    Women with physical disability face many unmet needs in receiving sexual health services. Variation in the sexual needs of these women may affect their care outcomes. This study was conducted with the aim of identifying clinical guidelines for providing sexual health services for women with physical disability.

    Methods

    This scoping review was designed and implemented with the 5-step approach of Arksey & O'Malley. Several databases (PubMed, Scopus, Web of science, Science Direct, G-I-N, NICE, AHRQ, WHO, UNFPA, Sid, Magiran) were searched to review articles and clinical guidelines in English and Persian according to the study inclusion criteria from 2006 to 2022.

    Results

    Five clinical guidelines related to the provision of sexual health services for women with physical disability were identified from 23 screened. Using narrative synthesis of data four key themes were identified: 1) family planning services according to the severity of disability and prevention of unwanted pregnancy 2) diagnosis and treatment of genital infections and sexually transmitted diseases and AIDS 3) early detection of gender-based violence 4) counseling in the field of sexual problems

    Conclusion

    The clinical guidelines under review indicated sexual health services were provided for women with disabilities in the form of counseling, prevention and treatment service packages. However, quality of services was not considered in the reviewed guidelines. Therefore, due to the importance of the clinical approach in the sexual counseling of women with physical disability, the need to integrate the clinical guidelines available seems necessary.

    Keywords: women, physical disability, sexual health, clinical guidelines
  • Ramin Mozafari Kermani*, Jila Sadighi, Mahmoud Tavousi, Rahele Rostami Pages 523-533
    Objective (s)

    With progress in medical care, the rate of premature birth has increased and the mortality rate of very low birth weight (VLBW) babies has decreased. However, there is an increased incidence of disabilities in survivors, including neurodevelopmental delay, particularly in infants born very prematurely. This study aimed to assess the neurodevelopment in such children.

    Methods

    This was a cross-sectional study on non-randomized sample of children aged 3 to 5 years with weight less than 1500 grams or the mother's pregnancy lasted in less than 32 weeks in 2018 and born in one of the hospitals in Tehran, Iran. and alive at the study commence. They were evaluated by the Ages and Stages Questionnaires (ASQ) in 5 developmental fields. Data was collected by completing a general questionnaire, the ASQ, and using the hospital records.  The data were analyzed by SPSS-22 software, and statistical tests included descriptive and analytical tests such as chi-square and t-test.

    Results

    Out of the total number of births, the data for 220 VLBW children were eligible for analysis. Of these, 12 children (5.7%) had at least one developmental disorder in the five investigated fields including:  4.2% of the children had neurological developmental delayed in communication, 2.4% in gross motor, 2.4% in fine motor, 2.8% in problem solving, and 2.8% in the personal-social aspects. There was no significant relationship between gender, length of pregnancy, and parents' education level with children's developmental disorders. There was a significant difference between the rehabilitation status of VLBW children and developmental delay (P<0.001).

    Conclusion

    The findings suggest that the VLBW children are at higher risk for neurodevelopmental and behavioral disorders. It is recommended that such children undergo physical, neurological, and developmental evaluations at different ages.

    Keywords: Neurodevelopmental delay, very low birth weight children, 3 to 5 year old children, Ages, Stages Questionnaire (ASQ)
  • Mitra Jaras*, Mohsen Shamsi, Azam Moslemi, Ali Mosleh Abadi Pages 535-546
    Objective (s)

    Injuries among children are one of the problems of childhood worldwide. The present study aimed to assess the factors related to the belief and performance of mothers in preventing injuries among children under five years of age using the health belief model (HBM).

    Methods

    This was a descriptive study that conducted on 201 mothers with children under 5 years of age who were randomly selected from health centers in Arak, Iran in 2022-2023. Data was collected through a four-part questionnaire consisting of demographic information, items on knowledge, questions related to constructs of the HBM, and a questionnaire on previous injury records. Data were analyzed by using t-test, ANOVA, chi-square, Pearson correlation and linear regression.

    Results

    The mean age of the mothers was 33.84±7.24 years and it was 48.23±16.48 months for children. The mean knowledge score of mothers was 40.06±14.74 (out of 100 marks). Also, the mean score for perceived benefits (80.08±12.24) and perceived barrier (64.41±17.13) had the highest and lowest scores respectively (out of 100 scores). There was a significant relationship between education and perceived sensitivity score (p=0.002) and perceived severity (p=0.012). Child's age, susceptibility, and perceived benefits predicted a total of 38% (R2=0.38) of mothers' preventive behavior.

    Conclusion

    The health behavior of mothers in preventing childhood injuries was significantly influenced by the mother's understanding of the child's vulnerability and the benefits of taking timely and effective action to reduce possible risks.

    Keywords: Health belief model, Accidents, Damage, Prevention, Child, Mothers
  • Rasool Bidelniko, Naser Masoudi, Mohamad Jebraeily*, Bahlol Rahimi, Shila Hasanzadeh, Farshad Faghisolouk Pages 547-558
    Objective (s)

    The rate of road accidents in Iran is 20 times higher than the world average and in recent years the rate of disability caused by car accidents in the country has doubled compared to European countries. The purpose of this study was to evaluate the characteristics and outcomes of hospitalized patients due to traffic accidents based on the data of Urmia trauma registry.

    Methods

    The present study was conducted on all patients admitted for trauma caused by traffic accidents to a teaching hospital in Urmia, Iran, from 2017 to 2022. Data were analyzed using logistic regression.

    Results

    A total of 2086 patients were studied, of which 1966 (94.25%) recovered and 120 (5.75%) died. The mean age (standard deviation) of the recovered people was 34.50 (18.44) and for the dead people it was 34.3 (18.92) years (p>0.05). The logistic regression results showed that there was a significant relationship between the chance of death with gender (OR for men =1.714, P=0.030), low educational level (OR=2.153, P=0.002), being single (OR=1.894, P=0.014) and noncompliance with safety rules  including, having driving license (OR=17.270, P=0.008), alcohol consumption (OR=10.338, P<0.001), drugs abuse (OR=5.556, P=0.032), and not using seat belts for car drivers (OR=3.466, P=0.017) and helmet use for motorcyclists (OR=5.532, P=0.040).

    Conclusions

    The findings suggest there is need to implement appropriate interventions for those who are at higher risk of death due car or motorcycle accidents.

    Keywords: Traffic accidents, Trauma registration system, Behavioral factors, Injury, Mortality
  • Majid Movahed Majd*, Maryam Falamarzi, Sayed mohammadAli Mousavi Pages 559-602

    Objective (s):

     Family care is not a new phenomenon and family members have always served as the most important source of support for the elderly throughout human life. Caring for the elderly is a tedious task with varied consequences. This study aimed to determine the conflicts situation of elderly-caring couples.

    Methods

    This cross-sectional study was performed on a sample of women caring for an elderly in Larestan, Iran. The data were collected in person at participants’ home by using Strauss’s standard questionnaire of couple’s conflict and analyzed by SPSS 26 software

    Results

    In all 377 women participated in the study. The majority of respondents’ age ranged from 30-50 years (67%), had secondary education (80%) and were housewives (87%). The analysis of the data showed that the four dimensions of verbal aggression, psychological conflict, physical conflict, and sexual coercion 70% total variance observed indicating the severity of the couples ‘conflicts. The inferential results revealed a significant difference between couples’ conflicts with religion, and place of living, but not employment and elderly gender.

    Conclusion

    Various factors seem to affect severity of couples’ conflicts. However, conflicts could be reduced by increasing couples’ skills.

    Keywords: elderly care, couple’s conflict, Confirmatory Factor Analysis (CFA), Larestan Township
  • Masoomeh Rostami Moez, Jalal Abdi, Mohammad Kheiandish, Moghgan Hoseini, Zahra Jalali, Malihe Taheri* Pages 603-616

    Objectiv (s): 

    This study aimed to explore the experiences of health care providers working in health centers during the Covid-19 disease using a phenomenological method.

    Methods

    A qualitative study using phenomenological method was conducted on a sample of health care staff in Hamedan, Iran. Inclusion criteria were physicians and health care providers involved with individuals with or suspected of having corona virus disease. Exclusion criteria were concealment of information in the interviewee or his / her unwillingness to participate in the research. The sampling method was purpose full and continued until data saturation (30 people). In-depth and semi-structured interviews were used to collect information. The average interview time was 40-60 minutes. Data were analyzed using the Colaizzi method.

    Results

    The findings indicated 4 main themes, 9 categories and 59 sub-categories. The main themes included negative emotions, positive emotions, self-efficacy, and health system problems. Sub-themes included psychological responses, lack of good outlook, unappreciative system, altruism, voluntary work, social self-efficacy, individual self-efficacy, violations of instructions, and equipment supply problems.

    Conclusion

    The present study showed that health service providers experienced inappropriate mental, emotional and occupational conditions during the Covid-19 pandemic. The results obtained from this study can be used to formulate support and strategies for emerging epidemics.

    Keywords: Covid 19, Coronavirus, Epidemics, Qualitative Research, Emotions
  • Razieh Bandari, Majideh Heravi- Karimooi*, Mahsa Tebyanian, Hossein Shahcheragh Pages 617-625

    Objective (s):

     Due to its unpredictable and unfortunate circumstances, the coronavirus has caused stress among people and disrupted their lives. The present study examined the psychometric properties of the Persian version of the Brief Version of the COVID-19 Stress Scales (CSS-B) in Iran.

    Methods

    This was a methodological study. The original questionnaire was translated using the backward-forward method. The content validity of the questionnaire was confirmed by experts and the face validity was achieved by the qualitative method through interviews with ten people. Then, the construct validity of the Brief Corona Stress Scale was conducted through the known group comparison. Convergent validity was assessed by correlation between the brief version (CSS-B) and the 36-item COVID Stress Scales (CSS). The reliability of the scale was calculated by internal consistency analysis.

    Results

    In all, 415 people participated in the study. The mean age of patients was 35.55 (SD = 12.24) years. The known group comparison showed that the average total score of the Corona stress scale among females significantly was higher than that of men (P=0.038) as hypothesized. Convergent validity showed a significant correlation between the Persian version of the CSS-B and the CSS (r=0981). Cronbach's alpha coefficient for the dimensions and the whole questionnaire was acceptable ranging from 0.82 to 0.96.

    Conclusion

    The findings showed appropriate validity and reliability for the Persian version of the Brief Version of the COVID-19 Stress Scale.  It is suggested that the future studies need to assess the structural validity (expletory and confirmatory factor analysis) of the CSS-B with a bigger sample size.

    Keywords: Covid-19 pandemic, stress, mental health, psychometrics, validity, reliability
  • Mohsen Barzegari Ardakani*, Abolfazl Kazazi, Jahanyar Bamdad Soufi, Seyed Habibollah Tabatabaiean Pages 627-637

    Objectiv (s):

     Considering the high growth of the candy and chocolate industry and its role in public’s health, innovations need to focus on health, safety and food hygiene. Therefore, the current research was conducted with the aim of presenting a cognitive model of innovation components in confectionery and chocolate products.

    Methods

    A study was conducted by combining two approaches of soft systems methodology and fuzzy cognitive mapping in seven stages. These included providing an enriched image, analysis of CATWOE and root definitions, identifying the components affecting innovations and presenting a conceptual model using cognitive mapping. Finally we compared the conceptual model with the real world.

    Results

    The findings of the study showed that sweet and chocolate companies have not been able to make a significant contribution to innovations of the products as well as the process in the entire value chain and creating added value of health, and they are suffering from severe deficiencies. The most important problems identified were: the lack of skill in discovering opportunities and creating new methods for exploitation in the center of the innovation process, the inability of the Food and Drug and Standard Organizations to motivate the production of beneficial and health-oriented products, and the control and supervision of healthy raw materials and its formulation to create a competitive advantage, the lack of high correlation between the companies performance in the market and development of products with greater interaction with customers in terms of design, customization, quality and food safety and hygiene. Therefore, the use of health-oriented and organic raw materials, paying attention to proper diet, production of extra-profitable products, use of health-oriented packaging, new technologies for the production of health-oriented products, nutrition and health experts in the development of new products, and government support for the producers of health-oriented products are the main components of innovation success in the food industry.

    Conclusion

    The study finding suggest that stakeholders in the value chain of sweets and chocolates companies should grow and develop their activities in health innovations ecosystems.

    Keywords: Innovation, Food Industry, health-oriented products, Food hygiene, safety, Fuzzy Cognitive Mapping
  • Samira Vazifeh, Nasrin Jafari, Soudabeh Mehdizadeh*, Farzaneh Ahmadi Pages 639-648
    Objective (s)

    Health literacy is the capacity of people to acquire, process and understand basic health information and services needed for health decisions. Considering the importance of health literacy, especially in people with underlying and chronic diseases, this study aimed to investigate the health literacy and related factors in hypertensive patients.

    Methods

    This was a cross-sectional study conducted on a sample of hypertensive patients aged 18-65 years attending comprehensive urban health centers in Zanjan, Iran, in 2022. The sampling method was a two-stage cluster with systematic random sampling in each cluster. In order to collect data, the demographic information form and the Health Literacy Instrument for Adults (HELIA) was used. The data were analyzed using descriptive statistics.

    Results

    In all 277 patients entered into the study. The mean age of participants was 55.23 ± 6.75. Most participants (59.6%) were women and married (94.4%), housewives (52%), and 49.5% had inadequate and problematic health literacy score. There was a statistically significant difference between the mean score of health literacy among educated people and illiterate people (p<0.001). Also, there was a statistically significant difference between the mean score of health literacy among people who had sufficient income and those who had insufficient income (p=0.017). People who were regularly under the supervision of a physician had higher health literacy(p=0.033).

    Conclusion

    Considering the undesirable condition of health literacy in hypertensive patients, it is suggested to implement interventions to improve health literacy among this population.

    Keywords: Health literacy, Hypertension, related factors
  • Farahnaz Ezatti*, Fatemeh Darabi Pages 649-651

    Dear Editor, Prevention and care of non-communicable diseases is one of the most important components of primary health care, which plays an essential role in maintaining and improving people's health. Despite the success of the IRAPEN program in Iran, this program still face challenges such as lack of coordination between departments, lack of adaptation of the network system to the needs of patients, lack of an integrated information system, and instability of financial resources. For effective care and follow-up, and for a coherent and comprehensive response, multi-sector participation and an integrated approach should be on the agenda of the primary health care system.

    Keywords: Risk assessment program, Heart disease, Primary health care system
  • AliAsghar Haeri Mehrizi*, Jila Sadighi Pages 653-655

    Dear Editor, Sample size calculation is one of the most important steps in developing a plan for research projects/dissertations. The sample size affects the power of the study and also has economic implications for a research project. If the sample size would be less than the required level, the tests used to analyze the research data will not have adequate power. Also, if the sample size would be too many, it will cause a waste of resources. In this regard, it is suggested that researchers report the "correlation coefficient between the data before and after the intervention" in addition to the mean and standard deviation in a pre-and post-intervention study with a quantitative dependent variable so that other researchers can refer to it and calculate the sample size of their study correctly.

    Keywords: Interventional Design, Sample Size, Correlation Coefficient